25 juli 2010

Sting - Roxanne (Symphonicities)

Sting is in juni gestart met zijn wereldtournee. Onder de titel Symphonicities (een verwijzing naar het album Synchronicity van The Police uit 1983) brengt de 58-jarige Gordon Sumner zijn eigen werk in mooie, zachte klassieke tinten op de grote podia. Ook Nederland zal hij aandoen: in het kader van Symphonica in Rosso staat hij in oktober in het Gelredome in Arnhem.

De tour wordt begeleid door het gelijknamige album, zijn tiende studio-album, dat onlangs verscheen op het prestigieuze klassieke label Deutsche Grammophon. Sting werkte met een groot aantal arrangeurs om zijn muziek te vertalen en dat is erg geslaagd. Je hoort dat Sting zijn muziek begrijpt, niet alleen inhoudelijk maar ook qua vorm.

Luister bijvoorbeeld naar de klassieker Roxanne. De sfeer is nog broeieriger dan in het origineel. De cello dimt het rode licht. De violen zijn als de reflectie van de wanhopige lippen van Roxanne en accentueren haar vrouwelijke vormen. Sensueel en verleidelijk schrijdt ze nader en tracht je hart op hol te brengen...